اگر پسر نوجوان در خانه دارید حتما این نکات را بخوانید. میدانیم که در دورانبلوغ تغییرات جسمانی و روانی زیاد برای پسران نوجوان ایجاد میشود، و به دنبال آن تغییراتی در رفتارها و برخوردهای او هم به وجود خواهد آمد. بیشتر خانوادهها نگران رفتارهای خشونتآمیز، افسردگی و دیگر رفتارهای تازه پسر نوجوانشان هستند و غالبا نحوه برخورد با موقعیت جدید را نمیداند. آگاهی و اطلاع از تغییرات جسمی و روانی نوجوان پسر، میتواند به درک علت رفتارهای جدید آنها کمک کند. شما میتوانید از یک روانشناس کمک بگیرید و روشهای برقراری ارتباط و رفتار مناسب با پسر نوجوان را آموزش ببینید. ما در این مطلب میخواهیم به بررسی تغییرات پسران نوجوان و نیز چگونگی رفتار و برخورد با این تغیییرات در خانواده بپردازیم. پس حتما تا انتها بخوانید. برای دریافت مشاوره نوجوان کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه پسر نوجوان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
فهرست مطالب
- سن بلوغ پسران
- مراحل بلوغ پسر نوجوان
- تغییرات جسمی در پسر نوجوان
- تغییرات روانی در پسر نوجوان
- ارتباط پسر نوجوان با مادر
- چگونه با پسر نوجوان درباره بلوغ جنسی صحبت کنیم
- به احساسات پسر نوجوانتان خود توجه کنید
- در مورد احساسات خود باز باشید
- روی نکات مثبتش تمرکز کنید
- در مورد عواقب با یکدیگر توافق کنید
- صبور باشید
- انتخاب زمان مناسب
- پرهیز از افراط در نصیحت
- احترام به حریم خصوصی
- کمک گرفتن از روانشناس
- کلام پایانی
سن بلوغ پسران
شاید شما هم اطلاع دقیقی از شروع سن بلوغ پسرتان ندارید. زیرا زمان شروع بلوغ در هر فردی متفاوت است و دو عامل ژنتیکی و محیطی در زمان بلوغ اثرگذارند. با این وجود معمولا در سنین ۱۲ الی ۱۶ سالگی در پسران شاهد بلوغ هستیم. در هر حال بلوغ با رشد خصوصیات جنسی ثانویه و رشد سریع همراه میباشد. براساس یک تئوری شاید رسیدن به وزن حیاتی یا ترکیب بدن نیز در شروع بلوغ نقش دارد. در سالهای اخیر امکان دارد افزایش چاقی کودکان به شروع بلوغ کلی در اوایل جمعیت مربوط باشد. در مورد عوامل ژنتیکی نیز دانشمندان نوعی ژن شناسایی کردند که به نظر میرسد برای رشد طبیعی بلوغ بسیار لازم است. ژن معروف به GPR54 پروتئین موثر در ترشح GnRH توسط هیپوتالاموس را رمزگذاری میکند. افرادی که فاقد نسخه عملیاتی از این ژن هستند، قادر نیستند به طور عادی وارد دوران بلوغ بشوند. برای آشنایی بیشتر با روانشناسی نوجوان کلیک نمایید.
مراحل بلوغ پسر نوجوان
در طی بلوغ تغییرات بدن طبق یک الگوی معمول در پسران اتفاق میافتد و میتوان گفت اتفاقات قابل پیشبینی است. افزایش اندازه بیضهها در پسران که تقریبا در میانگین سنی 11 سال و نیم شروع و تا 6 ماه ادامه دارد، اولین تغییر در آغاز بلوغ است. به دنبال بزرگ شدن بیضهها، اندازه آلت تناسلی نیز افزایش مییابد. رشد این دو اندام مرد معمولا همیشه قبل از رشد موهای شرمگاهی اتفاق میافتد. در مرحله بعد موهای ناحیه عانه و موی زیر بغل رشد میکند. سپس صدا عمیقتر میگردد و اندازه عضلات افزایش پیدا میکند. ایجاد موهای صورت نیز غالبا آخرین مرحله این تغییرات ظاهری است. زمانی که افزایش هورمون تستوسترون موجب تولید اسپرم شود، پسران به دوران باروری نزدیک میشوند. پزشکان دنبالهای از تغییرات در بلوغ را به عنوان مراحل بلوغ جنسی (SMR) مشخص کردهاند. برای آشنایی بیشتر با شرایط بلوغ پسران کلیک نمایید.
تغییرات جسمی در پسر نوجوان
در حالت عادی نشانههای تغییر جسمی در سنین 12 الی 17 سالگی آغاز میگردد. رشد بیضهها و تیرهتر شدن آنها اولین تغییرات است. کم کم در اطراف آلت تناسلی موهای زائد نیز رشد میکند و ضخیم میشوند. همچنین موهای زائد در صورت، زیر بغل و عضلات سینه هم شروع به رشد میکنند و موجب افزایش تعریق بدن میگردند. ترشح هورمونها سینهها را نیز به طور موقتی بزرگ و متورم میکند. این تکامل موقتی بافت پستان را ژنیکوماستی میگویند و در۵۰ درصد پسران پیش میآید ولی معمولاً تا 6 ماه از بین میرود. از دیگر نشانههای طبیعی بلوغ، احتلام در خواب (ترشح غیرارادی مایع منی) است. در دوره بلوغ صدای پسران بم و مردانه میشود. افزایش چشمگیر قد و وزن در آنها مشاهده میشود و در این دوره هیکل مردانهای پیدا میکنند. به علت تغییرات بدن (تولید چربی اضافی و افزایش تولید هورمون)، در برخی آکنه نیز ایجاد خواهد شد.
تغییرات روانی در پسر نوجوان
معمولا پسران در نوجوانی تحریکپذیر هستند و با کوچکترین رفتاری عصبانی میشوند. البته به سرعت هم از رفتار خشن خود احساس پشیمانی میکنند. بسیاری از والدین از پسر نوجوانشان شکایت دارند که پسرم ناسازگاری میکند و در برابر ما رفتار سرکشانه دارد. باید بگوییم که این رفتارهای پسران در نوجوانی به معنای خصومت و دشمنی با والدینشان نمی باشد. قصد آنها فقط این است که بگویند به استقلال رسیدهاند و بزرگ شدهاند. به ظاهر و چهره خود زیاد میرسند و دوست دارند در بین دوستان و جنس مخالف محبوب باشند. پسران در نوجوانی بسیار نگران آینده خود هستند و همین نگرانی هم علتی بر بروز رفتارهای خشن در آنهاست. پسر نوجوان در دوران بلوغ ممکن است تغیرات روانی دیگری همچون نوسانات خلقی، افسردگی، اضطراب، عزت نفس پایین، خودآگاهی و مسائل مربوط به تصویر بدن را تجربه کند.
ارتباط پسر نوجوان با مادر
معمولا دیده میشود که پسر نوجوان با مادر ارتباط بهتری دارد. البته به طور کلی نوجوان در این دوران کمی روحیه سرکشی داشته و نمیتواند به درستی با والدین خود ارتباط بگیرد. این بدان معناست که شاید حتی نتواند با مادر نیز به راحتی ارتباط برقرار کند. از این رو بهتر است مادران به طور مداوم استعدادهای پسران را به آنها یادآوری کرده و در مورد اشتباهات شان آنها را شرمنده نکنند. همچنین به اندازه کافی برای او وقت گذاشته و به او اهمیت دهند. در این صورت پسران نیز از لحاظ عاطفی بسیار قوی شده، احترام بیشتری برای زنان قائل میشوند، احتمال موفقیت آنها افزایش یافته و رفتارهای کم خطرتری از خود بروز میدهند. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که مادران بر ارتباط شان با فرزندان پسر بیشتر کار کنند.
چگونه با پسر نوجوان درباره بلوغ جنسی صحبت کنیم
صحبت کردن با پسر نوجوانتان در مورد تغییرات بدنش موضوع بسیار مهمی است. او باید قبل از ۱۲ سالگی اطلاعات کافی را در مورد رشد طبیعی آلت تناسلی، نعوظ و انزال شبانه کسب کند. صحبت با او راجب اتفاقات اعضای جنس مخالف هم لازم است. در حالت طبیعی خود او از کودکی کنجکاویها و سوالاتی از شما خواهد داشت. زمانی که در مورد اعضای بدن سوال کرد، صادقانه پاسخ دهید و به گونهای برایش توضیح دهید که او از بیان چنین مطالبی خجالت نکشد و راحتتر ابراز کند. در هر بار که صحبت، با توجه به سطح بلوغ و علاقه کودک به موضوع، جزئیات بیشتری را برایش شرح دهید. نحوه ارتباط و بیان شما خیلی مهم است. اگر پاسخ برخی سوالاتش را نمیدانید و یا در مورد نحوه انجام این گفتگوها با او مطمئن نیستید، از روانشناس راهنمایی بخواهید. او را از دوستی منع نکنید یا از دوستانش انتقاد نکنید. برای اطلاع از راه های برخورد با پسری که دوست دختر دارد کلیک کنید.
به احساسات پسر نوجوانتان خود توجه کنید
یک روش عالی برای تقویت رابطه شما با کودک، گوش دادن فعالانه به اوست. برای این کار وقتی که او میخواهد با شما صحبت کند، کاری که در حال انجامش هستید را متوقف کنید. زمانی را برای گوش دادن به حرفهای او اختصاص دهید. به احساساتش احترام بگذارید. ممکن است او دیدگاهی متفاوت با شما داشته باشد ولی شما دیدگاهش را درک کنید.
در مورد احساسات خود باز باشید
احساس خودتان را نسبت به رفتارهای او بگویید تا بتواند احساسات شما را بخواند و به آنها پاسخ مناسب دهد. او روشهای مثبت و سازنده شما را در ارتباط با خودش، الگوی ارتباط با دیگران قرار میدهد.
روی نکات مثبتش تمرکز کنید
مواقعی در زندگی پیش میآید که درگیری با پسر نوجوانتان زیاد میشود و او بسیار بدخلقی میکند. بهتر است در این مواقع، به جنبههای مثبت رفتارش تمرکز کنید و رشد اجتماعی و عاطفی او را تقویت نمایید. برای نمونه، میتوانید به پسرتان بگویید تو دوست خوب من هستی، انواع علایق، یا تلاشش در مدرسه را تحسین کنید.
در مورد عواقب با یکدیگر توافق کنید
در مورد پیامدهای کارهای مختلفی که پسر نوجوان ممکن است انجام دهد؛ بهتر است با یکدیگر توافق کنید. باید با او هم نظر شوید که اینکار اشتباه است و یا بهتر است آن را انجام ندهد. زمانی که هر دو در این مورد به توافق برسید؛ نوجوان نیز کمتر احتمال دارد که مایل به انجام آن کار باشد.
صبور باشید
در مواجهه با پسر نوجوان باید بسیار صبورانه رفتار کنید. بسیار طبیعی است که آنها از خود رفتارهای عجیبی انجام دهند که در صورت نشان دادن واکنش های شدید؛ تنها همه چیز بدتر میشود. از این رو به این فکر کنید که این دوران گذرا است و نباید به او فشار زیادی وارد کنید.
انتخاب زمان مناسب
برای صحبت کردن با پسر نوجوان و یا برقراری ارتباط با او، بهتر است زمان مناسبی را انتخاب کنید. اگر صحبت کردن با او در زمان درستی صورت گیرد؛ تاثیر آن بیشتر بوده و نوجوان بیشتر تمایل پیدا میکند تا با شما ارتباط برقرار کند.
پرهیز از افراط در نصیحت
با اینکه نصیحت کردن نوجوان ضروری است و باید در مواردی والدین تجربیات خود را در اختیار فرزند قرار دهند. اما نباید در این زمینه افراط کرده و به صورت مداوم انجام شود. در بیشتر موارد، به همین دلیل است که نوجوانان از گوش کردن به نصحیت بیزار میشوند.
احترام به حریم خصوصی
فراموش نکنید که یکی از مهم ترین موضوعات در مورد برقراری ارتباط با پسر نوجوان ، احترام به حریم خصوصی اوست. نوجوانان بسیار در این مورد حساس بوده و نباید سعی کنید تا پیش از حد به آنها نزدیک شوید.
کمک گرفتن از روانشناس
در مورد برخورد با پسر نوجوان و برقراری ارتباط با او حتما از یک روانشناس کمک گرفته و با او نیز مشورت کنید. در مواردی خود نوجوان نیز بیشتر تمایل دارد تا با یک روانشناس صحبت کند تا اعضای خانواده. از این رو در این زمینه با او همکاری کرده و به صورت خانوادگی از متخصص کمک بگیرید.
کلام پایانی
در دنیای امروز خانوادهها درگیر مشکلات زیادی در مورد تربیت و ارتباط با فرزندان هستند. به ویژه رفتار با نوجوانان دیگر از الگوهای گذشته پیروی نمیکند و تحت تاثیر بسیاری مسائل است. یک روانشناس متخصص و آموزشدیده قادر است به شما در زمینههای مختلف آگاهی دهد و کمک کند. اگر با نوجوان پسر خود مشکل دارید و در نحوه برخورد با او عاجز ماندید، از مشاوران و روانشناسان کمک بگیرید. با راهنمایی او میتوانید رابطه صمیمانهای با فرزندتان برقرار کنید و بهترین نحو برخورد با او را پیدا کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه پسر نوجوان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
منبع: پسر نوجوان
:: بازدید از این مطلب : 49
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1